Tuesday, August 17, 2010

Consilier al Presedintelui Republicii Moldova pentru Politica Externa

http://www.prezident.md/press.php?p=1&s=7914&lang=rom

17 August 2010

Vladimir Lupan este noul consilier prezidenţial în problemele de politică externă

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat decretul privind numirea lui Vladimir Lupan în funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele de politică externă.


Printr-un alt decret, Mihai Balan a fost eliberat din funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în problemele de politică externă şi integrare europeană, în legătură cu trecerea la altă muncă.

Friday, August 6, 2010

Frica comunistilor de referendum si neglijarea legii & propriului electorat

Desi pozitia PCRM anti-referendum nu este noua - comunistii deobicei se impotrivesc la tot ce vine din Alianta, indiferent daca le convine sau nu - iata ce am zis la acest subiect pentru Moldova.org, un site de stiri care aduce nouati inca mult inainte de alte situri noi.

MOLDOVA.ORG
AIE a demonstrat că nu se teme de PCRM!
http://politicom.moldova.org/news/aie-a-demonstrat-ca-nu-se-teme-de-pcrm-211294-rom.html

04 August 2010

De Victoria Ungureanu

“Adresarea AIE la curtea constituţionala face parte din practica respectării statului de drept atunci când există anumite neclarităţi, precum şi o practică de eliminare a acestor neclarităţi pentru public în Instanţă, care ar fi trebuit să deţină ultimul cuvânt în domeniul justiţiei din Republica Moldova” a declarat pentru moldova.org, Vlad Lupan.

Decizia AIE de a se adresa la Curtea Constituțională, cât şi evenimentele din perioada 5 aprilie - 29 iulie 2009, Alianţa a reuşit să demonstrate că nu se teme de PCRM, crede Lupan.“O astfel de practică demonstrează nu frica, dar respectul faţă de sistemul judiciar, ceea ce nu aş putea numi drept o carateristică a PCRM, pe motiv că inlocuirea judecătoriilor de către ei şi în timpul guvernării dlui Voronin nu au ţinut cont de normele europene în acest domeniu”.

Nu cred că este cazul ca respectul faţă de statul de drept să fie confundat cu frica - ori, altfel, liderul PCRM sugerează că nu trebuie folosit sistemul legal, deşi în cazul PCRM există precedente de soluţionare a disputelor nu într-o maniera civilizată, dar în una departe de a fi legală, cu ajutorul "boxerilor" PCRM, în stilul "după colţul şcolii", care pare oarecum infantile” a specificat Vlad Lupan pentru moldova.org.

În opinia comentatorului politic, decizia Curţii Constituţionale este, de această dată, juridic bine fondată, “personal am repetat în mai multe rânduri că odată ce preşedintele nu a fost ales de parlament (sau popor), deci parlamentul nu i-a dat mandatul, în asemnea caz nici nu poat fi vorba de un mandat deplin”. Astfel, în concluzie, Lupan crede că Voronin nu putea să candideze.


MOLDOVA.ORG
Susţinătorii PCRM vor organizarea referendumului! Deci succes garantat pentru AIE?
http://politicom.moldova.org/news/sustinatorii-pcrm-vor-organizarea-referendumului-deci-succes-garantat-pentru-aie-211295-rom.html

04 August 2010

De Victoria Ungureanu

Comuniştii vor baicotarea referendumului din 5 septembrie, acum ne întrebăm, dar susţinătorii PCRM îşi doresc acelaşi lucru? De decizia susţinătorilor comunişti depinde într-o oarecare măsură succesul referendumului din toamnă.

Comentatorul politic Vlad Lupan consideră că sondajele confirmă dorinţa cetăţenilor de a organiza referendumul, iar împotrivirea comuniştilor este de fapt o cale prin care îşi neglijează propriul electorat.“Opunerea faţă de referendum demonstrează că şi calea legală, respectul faţă de propria populaţie, îi este străin PCRM-ul. Mai mult, PCRM nu îşi respectă propriul electorat, care şi el doreşte alegerea directă a Preşedintelui, date confirmate prin sondaje conform cărora peste 70% din populaţie doresc alegerea preşedintelui în mod direct - astfel, acest fapt îl doresc inlusiv suţinătorii PCRM, iar prin opoziţia faţă de referendum comuniştii neglijează propriul electorat”.

Interesele personale ale comuniştilor prevalează asupru soartei ţării noastre consideră Vlad Lupan, iar declaraţiile şi deciziile PCRM sunt o continuare a unei politici de dispreţ faţă de lege: “Chemările PCRM la nesupunere(NB!) - în loc de protest - de fapt, sunt o continuare a unei politicii de disrespect faţă de lege şi probează încă o dată că interesele personale ale liderilor comunişti prevalează asupra soartei ţării. De asemena aceste chemări continuă crearea divergenţelor în societate şi, după cum ne amintim, ne duc la declaraţia dlui Putin, prin care acest "avertiza" RM, imediat după intrevederea cu prim-ministrul ţării noastre, că Moldova va urma soarta Kyrgyzstanului”.

Alegerile vor ava loc, sperăm cu asisţenta Curţii Contituţionale, care ar trebui să vină cu o interpretare a rezultatelor referendumului şi semnificaţiile acestuia în ce priveste alegerile anticipate. Astfel, chiar dacă unele partide nu sun interesate în alegeri, ar trebui să urmeze un decret al Preşedintelui interimar, bazat pe argumentaţia Curţii Contituţionale. Preşedintele deja şi-a asumat public responabilitatea pentru dizolvarea parlamentului în faţa comunităţii internaţionale, dar sint faţa propriilor cetăţeni, ceea ce nu poate fi neglijat de nici un partid” a declarat Vlad Lupan pentru moldova.org.

Thursday, August 5, 2010

Dictionar Euro-Atlantic - ultima emisiune - invitat Igor Munteanu

Astazi am avut probabil ultima mea emisiune ca si moderator al emisiunii Dictionar Euro Atlantic - iar in aceasta emisiune am avut drept invitat pe dl Igor Munteanu, Director IDIS-Viitorul, nominalizat pentru postul de Ambasador al Republicii Moldova in SUA.

Ziceam ca astazi a fost probabil ultima emisiune ca si moderator - imi amintesc cu placere ca aceasta emisiune am moderat-o, in calitate de comentator politic, deci si participant, din octombrie 2008. Si acum cu mahnire, dar si bucurie pentru ca am avut parte de ascultatori buni, ma uit inapoi.

Dupa aproape 2 ani de activitate voluntara la aceasta emisiune parasesc Dictionarul de la Vocea Basarabiei si continui sa sper ca subiectele relatiilor euro-atlantice, UE si NATO, dar si a realitatilor din Republica Moldova cu impact asupra realatiilor tari noastre cu statele europene si atlantice, cu organizatiile din regiune, vor reveni la Vocea Basarabiei mai puternic, si nu doar la Radio, dar si in casele noastre.

Pentru ca sa impartasesc cu voi aceasta ultima emisiune am hotarat sa plasez un link - iar in paralel vedeti si o noua prezentare a Blogului, mai traditionala - si aceasta pentru ca astazi unul din radio-ascultatorii emisiunii a mentionat ca nu a reusit sa posteze pe blogul meu recent. Pentru ca sa avem posibilitatea sa comunicam si in continuare imi schimb inapoi prezentarea blogului si va prezint conexiunea/linkul spre interviul de azi cu Igor Munteanu, Director IDIS-Viitorul, persoana nominalizata pentru postul de Ambasador al Republicii Moldova in SUA, discutand importanta relatiilor Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii:

Radio Vocea Basarabiei
Dictionar Euro Atlantic din 05 august 2010, invitat Igor Munteanu


http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/10116-audiodictionar-euro-atlantic-din-05-augus-2010-invitat-igor-munteanu

Wednesday, August 4, 2010

Prezidențialele - In politică nu există frăție

Radio Europa Libera
INTERVIURI
Prezidențialele - In politică nu există frăție

Vlad Lupan
04.08.2010
Liliana Barbăroșie, Alexandru Canțîr
Vlad Lupan: „Este o parte din politica din R. Moldova care încă nu a ajuns sută la sută la nivelul maturităţii”.

Ringul luptelor pentru funcţia de şef al statului promite să fie tot mai neîncăpător, chiar dacă un „greu” ca fostul preşedinte Voronin nu va mai putea candida, cum a stabilit Curtea Constituţională … PLDM a decis să aibă un candidat pentru prezidenţiale, fostul candidat al Alianţei, liderul PD, numeşte asta „trădare” … De ce şi ce efect poate avea această înghesuială a partenerilor pe drumul cam îngust spre Preşedinţie ? Vom discuta în această dimineaţă cu domnul Vlad Lupan, încă din tagma comentatorilor politici … De ce această precizare? Pentru că întrebările recente despre implicarea domniei sale în actul guvernării „au sens” , cum a precizat chiar domnul Lupan…

Citit tot la: http://www.europalibera.org/content/article/2118032.html