Discutiile despre anticipate in Republica Moldova sunt o unealta politica, nu scop in sine
In urma discutiilor cu cei de la Chisinau (vedeti video de mai jos) as vrea sa mentionez ca, desigur, sunt de acord ca lui Plahotniuc pot sa nu-i fie convenabile alegerile anticipate din Republica Moldova. Oamenii lui ar putea pierde locuri in Parlament. Asta era si ramaine clar. Insa cel mai probabil, el va juca totusi pe acest subiect cu judecatorii din Curtea Constitutionale, deoarece nu sunt convins ca sunt chiar independenti de el - respectiv inca nu pot sa ma pronunt 100% pe decizia curtii privind alegerile anticipate. Ea poate crea o confuzia juridica, de contradictie (parlamentarele nu pot fi organizate 6 luni pana la alegerile prezidentiale) juridica, pentru a crea conditii necesare politice de critica si presiune asupra Governului copndus de Presedintele socialist, pro-Putin, Igor Dodon.
Totusi, nu va concentrati pe anticipate, ele nu sunt decat o unealta.
Totusi, nu va concentrati pe anticipate, ele nu sunt decat o unealta.
Multe depind de alti factori intr-o potentiala electorala. Deci decizia curtii nu cred ca va fi unicul factor in joc. Fara indoiala Plahtoniuc si Dodon doresc sa-si recupereze sau pastreze puterea, fiecare in felul sau si vor incerca sa manipuleze PAS/DA (ambele cu prestatie foarte slabuta, dar care sunt de moment in parlament si pot accede din nou). Respectiv Dodon s-ar putea bucura de anticipate acum - eu nu i-as da asa satisfactie.
Am fost sceptic privind logica crearii coalitiei din iunie 2019. Desigur, ea il elimina pe Plahotniuc - si unica cale legala(!) pentru o asemenea eliminare era intr-adevar crearea unui alt guvern. In acel moment, trebuiau pregatite anticipatele, nu impartite functiile. Era clar ca ziua. Desigur unii jucatori din start erau gata sa joace power sharing regardless. O astfel de formula a subminat credibilitatea si asa subreda a "ACUM", care initial promitea sa nu mearga cu Dodon, dar si-a schimbat opinia ca sa "salveze natiunea".
Si daca mergeau in opozitie si luptau din rasputeri, asa cum a luptat AIE in 2009 (cu tot cu amenintari si 7 aprilie etc atunci) in loc sa se complaca in coalitia cu Dodon?
Desigur toata lumea spunea ca Plahotniuc ii ameninta. Nu trebuie sa-mi spuuie mie asta... Cred ca opozitia dura era o optiune valabila pe care am exprimat-o. Pe timpul PCRM se intamplau luicruri similare. Cei tineri au uitat in doar 10 ani. Am numit inca in februarie 2019 coalitia cu Dodon un "kompromat politic" - si intr-adevar comportamentul ACUM a dus la o astfel de compromitere, chiar daca declarata a fi pentru idealul eliberarii R. Moldova. Si R. Moldova a foste leiberata, insa pentru Dodon.
Daca in genere exista dorinta de a mentine macar o aparenta modica a unui stat in care dreptul conteaza macar putin, sau cel putin se doreste sa conteze pe viitor (Criteriile de la Copenhaga ale Uniunii Europene), dar si pentru a evita precedente similare in viitor, as astepta ca alegerile prezidentiale sa nu fie organizate cu cele parlamentare. Sa nu fie facute modificari la codul electoral, cum le-a facut Plahotniuc, de dragul convenientei de moment. Va fi reversibil si revizuit. Garantat.
Sa se mearga la Prezidentiale. Ele vor determina cine va castiga in alegerile parlamentare, care ar trebui si pot sa fie organizate dupa aceasta. Pentru organizarea lor nu e nevoide de o noua coalitie cu Dodon, ca doar e vorba de un vot in parlament... Pentru stabilirea actiunilor pentru alegeri si nemijlocit a alegerilor urmatoare poate intr-adevar sa fie nevoide de un vot comun cu Dodon, dar numai in parlament si sigur nu e nevoie de un guvern comun! Deci, recoalizarea cu Dodon e o greseala, acum mult mai mare decat prima data.