Tuesday, February 19, 2019

CU CINE SA VOTEZ IN ALEGERILE DIN 24 FEBRUARIE?


This is a blog entry in Romanian 
regarding my personal view on the vote 
in 51st Electoral District of the Republic of Moldova 
(for USA and Canada) for 
24 February 2019 Parliamentary elections*

February 19, 2019

*apologies for typos

CU CINE SA VOTEZ IN ALEGERILE DIN 24 FEBRUARIE?

Am auzit sau citit aceasta intrebare de mai multe ori in circumscriptia 51 SUA si Canada. Voi incerca sa vin cu opinia mea, asa, ca un fost observator la alegeri din 4 state, dintre care unul era chiar Republica Moldova, in baza de calcule, poate ceva logica si alte considerente “strasnice” si “neacceptabile” sau “obostiroare”, de argumente “deja auzite”. Numai ca nu, nu am vazut aceste argumente puse la rand si “auzite”.

Sa fie clar, eu nu voi vota PSRM si PD, sau Sor sau “independenti” care au continuat capturarea structurilor de stat de catre o grupare politica, care actioneaza ca un criminala si in genere toti nazdravanii legati diredt sau indirect de Moscova si Tiraspol. Si nu-mi voi irosi votul, care se va pierde altfel. Da, situatia e “rahat cu perje” cum zicea nanul meu, fie-i tarana usoara, dar daca imi bag capul in nisip ea nu va disparea! Deci, sa scoatem capul si sa gandim drept.

Povestea cu “nu am cu cine vota, viata-i grea, omatul… au furat si murat…” Ok, politicienii de acum nu sunt ceea ce mi-as dori, dar votul meu nu-l dau prin redistributie altcuiva si mai rau. Ce fel de redistributie? Si in genere ce se intampla? Eu asa cred:

“Nu credem nimanui” – asta deseori e un procedeu de manipulare (pe acest fundal nu votati voi, “voteaza ai mei (PSRM/PD)” si ati peridut, cei nevotanti, merci!)
1.       Inainte de toate - unul din procedeele de manipulare a maselor, invatate de mine la post-grad la SNSPA, iar ulterior la un MA in Comunicare Publica (PR) si observate de experti in cazul Rusiei este sa creeze situatia “toti sunt rai si nu putem avea incredere in nici unul”. Asa se pregateste terenul pentru altceva sau altcineva. De acord, politica moldoveneasca a demonstrat cat de pastorali sau corupti sunt majoritatea deputatilor si liderilor nostri, pe care… tot noi i-am ales. Ok. Insa daca nu votez acum, in 2019 - doi se bat, al treailea castiga. Cine? Sigur va dati seama.

Mitul “Stric votul  si el nu merge nimanui” – poveste foarte convenabila, pentru ca distributie de locuri in Parlament de fapt se face conform “coeficientului electoral” catre partidul, care a primit majoritatea votulrilor, deci… PSRM si PD. Voi poate stricati votul, eu nu, ca sa nu-mi stric capul pe urma.
2.       Sa fie clar, locurile nefolosite in parlament se redistribuie intre partide, conform unui “coefficient electoral” dupa ce independentii isi iau locurile. Asa spun Articolele 87 si 88 ale Codului Electoral schimbat, printr-un vot comun al PD si PSRM, impotriva recomandarilor Comisei de la Venezia al Consiliului Europei. Eu nu vreau sa dau votul meu netutilizat prin neparticipare sau “stricat” sau prin alte idei nastrusnice, la distributia locurilor pentru un partid pe care nu-l voi sustine nici intr-un caz. Parca vrem sa schimab Moldova sau ce? Prin neparticipare si cadonare de vot catre car o strica si vand?

Amageala “Cu asa politicieni ca in Moldova (candidate in SUA, etc, etc) ce sa fac? Cum sa-I votez, ca toti sunt rai. Nu am cu cine vota” Dar… poate mai citesc o data ce e scris mai sus?
3.       Da, situatia cu politicienii din Republica Moldova nu e buna deloc.
a.       Initial miliardul era scos de PCRM cu Greceanii, Dodon si Plahotniuc care erau intr-un fel sau altul cu PCRM, ca ulterior schema sa se dezvolte inspre Filat si Sor.
b.       Filat are pentru ce sedea. Nu stiu de altii din PLDM, nu am auzit acuzatii.
c.       Dar Sor nu e la inchisoare... Ba invers, e protejat si de politie. Aha…
d.       Iar Plahontiuc neaga ca e implicat in Laundromatul Rusesc, fapt dovedit de catre RISE-Moldova (grup anti-coruptie, parte dintr-o retea respectata de reporteri anti-couptie din regiune), pe care eu ii cred in orcie secunda, deoarece ei sunt obligati sa prezinte probe la ce zic, comparativ cu orice Plahotniuci et Co sau alti genii, care si-au cumparat vile in Geneva prin firma implicata in Laundromatul lui bratva, legat de FSB. Ok?
e.       Maia Sandu era in partid cu Filat si argumentul central impotriva ei este ca NU a furat(!!!), dar… nu s-a opus. Ok, putea sa voteze Maia in guvern altfel? Stiind nu din auzite cum functioneaza guvernele, as zice ca macar ceva informatie avea, dar sigur era incomplete intentionat - nu stiu cat din ce se intampla cu adevarat stia Maia Sandu. Faptul ca nu a votat impotriva a cateva proiecte ma descurajeaza, pe mine, dar nu o discrediteaza definitiv pe Maia Sandu.
Unionistii vor aminti si de alt pacat – Maia a evitat votantii unionisti, ba chiar le-a propus sa candideze pe Transitria celor din PL, care sunt pe acelasi segment cu ei si pe care erau suparati. Ii inteleg, era o ofeta, pe care nu puteai decat sa o refuzi. Dar, voturile lor “pierdute” vor fi redistribuite conform “coeficientului electoral” si de asta nu poti fugi, cat de mult nu te-ai ascunde.
f.        Ca Nastase e avocatul Topilor, iar in toata povestea cu AirMoldova e pacat sa fii avocatul unor persoane, care au beneficiat de ditamai 7 milioane de dolari, intorsi prin Curtea Europeana a Drepturilor Omului (urgent toti uita de furtul miliardului, in exact acest moment). Eu nu am vazut decizia CEDO si nu cunosc detalii, asa ca, spre deosebire de multi alti colegi, nu ma pronunt pe o decizie a unei instante, care imi apara drepturile mele, comparativ cu “Justitia” lui Plahotniuc. Se zice ca datele nu au fost prezentate correct. Nu stiu cum a fost prezentat cazul, stiu ca CEDO isi face investigatile calitativ. Iar de Guvern nu mai zic - de partea cealalta sedeau juristii AirMoldova sau Reprezentantul Guvernului la CEDO, nu??? Sedeau!!! Dar ok, oricum nu ma pronunt, pana nu aflu mai mult, profesional, nu fara probe.

Asa o sugestie – puneti in rand si comparati. Nu, eu nu caut sa-i curat pe Maia si Nastase, ci fac o comparatie cu datele demonstrate despre furturi si spalatorii de bani ale celorlalti. Eu in genere as vota un unionist! Dar… nu o voi face aici in SUA, deja am explicat de ce mai sus.

Mesajul meu de compasiune catre unionisti
4.       Pentru cei care nu ma stiu, din 1996 am lucrat in serviciul diplomatic al Republicii Moldova. Acum sunt fost diplomat. Am fost angajat de catre organizatii internationale in 3 operatiuni de pace, dar am fost si Consilier Prezidential pentru politica externa in perioada intermatului dlui Presedinte Ghimpu. Am fost in 2010-2011 Vice-Presedinte PL si membru al Parlamentului pe lista Partidului Liberal, in Comisia pentru Securitate Nationala, Aparare si Ordine Publica. Oh, da, in toata aceasta perioada m-am „infruptat” cu 5800lei pe luna „de putere”, in toate aceste functii, desi ca si angajat international putea primi mai mult. Eram cotat de presa moldoveneasca drpet unul din cei mai saraci deputati din Republica Moldova. Am revenit in serviciul diplomatic si am fost ambasadorul Republicii Moldova la ONU cu peste 3000$/luna la 4 membri de familie. Mai in scurt sunt anatema „infruptata de putere” asa cum am zis si la alti distribuitori de mituri.

5.       In ciuda faptului ca minsitrii PL au votat (din navitate, ca sa utilizez o formula mai moale, dar si din cauza minciunilor proliferate) scoaterea mea din functie la cererea Presedintelui Dodon, care a cazut in acest sens de acord cu PD in sedinta comuna a lui Dodon cu A. Candu si P. Filip din februarie 2017, dupa jeluiri repetate de la Moscova, eu raman in relatii bune cu membrii PL. Mai mult, consider ca Plahontiuc a intentat, ca si altora, dosare lui Dorin, ca sa incerce sa-l anihileze.

6.       Insa... eu regret ca pentru un unionist, legat de PL, care intelege pericolul preluarii de catre Rusia a controlului asupra Republicii Moldova prin Plahotniuc si Dodon, nu vad alta optiune decat sa observ tendintele din sondaje, chiar daca multe sunt manipulate. Tendintele sunt din pacate clare, PL nu trece in Parlament, iar pe Cirucmscriptia 51 unionistii nu au candidat real eligibil.

7.       ACUM o fi avand pacatele sale, dar PL nu trebuie sa bata in aceste alegeri in ACUM, chiar daca liderii ACUM le-au propus PL sa candideze pe Transnistria. Da, a fost un mesaj, cred eu si a fost inca o lovitura in PL. Dar, imiplace sau nu, trebuie de trecut de ranchiuna si suprare, daca se doreste un viitor in afara zonei rusesti de influenta, argument inteles corect pana acum de PL. Batand in ACUM, cei din PL nu dezbat voturile PD si PSRM, dar nici nu castiga sa treaca in Parlament. Aceasta vad toti. Mesajul trebuia sa fie altul, separat de atacul aspra ACUM, chiar daca electoratul potential al PL se suprapune pe cel al ACUM. Sper ca am fost inteles corect.

Alta poveste - cu “una e sa votezi pentru partid, dar alta e sa votezi pentru un Candidat pe circumscriptie” – asta se mai numeste cum sa sprijini „bardac” in parlament
8.       Deci Plahotniuc cu Dodon introduce modificari la Codul Electoral, impotriva carora sa pronunta Comisia de la Venezia, care supravegheza utilizarea practicilor democratice in alegeri. Modificarile erau sa asigure votarea “pentru om” – adica candidat individual pe circumscrptie.  Credeti ca in aceasta Comsie de la Venzia sunt naivi? Eu am cooperat cu ei, au specialisiti in alegeri cu zeci si zeci de ani de experienta. Sigur, le ia timp sa vada printre toate „smoke screen” de la noi. Dar chiar am uitat de ce oare s-au opus?
a.       In primul rand, cand ai liderii locali din Moldova in buzunar, ei pot merge ca independenti in Parlament - si toata lumea din sat voteaza pentru lider. Pentru cine credeti ca lucreaza liderii din sate acum? Tot timpul pentru partidul de la putere! Ca si primarii. Da, verticalii nostri. Adica acum sunt verticali pentru PD, maine mai stii. Ei vor fi “independentii” PD. Oamenii investesc…
b.       Ca sa impingi un proiect de lege in parlament ai nevoie de peste 50 voturi. “Independentii” lui Plahotniuc, impreruna cu PD sau PSRM vor vota cu un independent din diaspora? Naiv, nu? Nu, mai rau - votul pentru un proiect de lege scris de niste persoane, care nu au experienta in domeniu (ei vor deschide consulate, nu? :), va fi un vot rupt de la opozitie, nu de la Plahotniuc si Dodon.
                                                               i.      Asta era calculul – “independentii” lideri locali vor fi cu PD si PSR, iar cei din diaspora vor rupe votul de la opozitie, oricare nu ar fi ea!
                                                             ii.      Fiecare “independent” din diaspora, nesustinut de partid, va fi un vot rupt pentru opozitie necesar pentru limitarea lui plahotniuc et Co. Vedeti mai jos.
c.       Apropos, stimati candidati, lasati Va rog famillile, lasati joburile bine platitie si studiile, lasati SUA si Canda, pentru ca mergeti la Chisinau ca sa fiti prezenti OBLIGATORIU la sedintele parlamentului, ca altfel, din cauza absentelor va lipsiti de mandate. Si votati, cu un singur vot, de facto pentru Plaha, cu 300$ pe luna!

Nu cred ca cineva gandeste asa, dar totusi, sa nu cadem prada sugestiei ca “votul pentru PSRM si ACUM este un vot anti-oligarhic, deci nu conteaza pentru care din ei votam” sau invers „votul pentru ACUM e ca si cum votul pentru Dodon” – nu e adevarat
9.       Am auzit o asa teorie la Chisinau – dupa alegeri Dodon cu ACUM, desi sunt vrajmasi, trebuie sa-l mature pe PLahotniuc de la guvernare prin vot comun, fara vre-o coalitie si sa organizeze alegeri curate noi. Dodon si alegeri curate... Asta dupa utilizarea fake news si a inteferentei ruse in alegeri? Nu cred! Lupul parul isi schimba, naravul ba!
10.   Simplu – daca Dodon chiar vrea alegeri anticipate... pai sa nu faca coalitie cu Plahontiuc si atunci guvernul nu va fi ales si vor fi alegeri anticipate. Dodon si ACUm oricum nu vor avea dreptul legal sa inlocuiasca CEC, care e legat de PD. Televiziunile lui Plahotniuc nimeni nu i le va lua, deci el nu are nevoie de Filip et ministri si resursa administrativa pentru campanie, real e mai bine, insa se poate descurca si fara! Asta inseamna ca dintr-un asa vot „presupuso-sugerat” de dupa alegeri se va murdadri ACUM. Ei au mai facut prostii afiliindu-se cu Dodon anterior, dar orice fel de vot si „non”coalitie cu Dodon ar fi suicid fara vre-un castig palpabil pentru ACUM. Eu nu as vedea de ce ACUM si-ar administra singuri o astfe de lovitura suicida. Deci eu nu cred in asa scenariu. O fi fost oare lansat ca sa-i discrediteze pe cei din ACUM sau din incercare de exercitiu intelectual? Nu stiu, dar nu cred in asa ceva. Deci, eu stiu cum votez si cu cine, imi place sau nu.

Ce vrem noi acum? Sa limitam voturile pentru PSRM si PD!
11.   Nu, Maia si Nastase nu vor castiga alegerile! Ei pot un singur lucru – sa blocheze crearea unei majoritati constitutionale, prin care gruparile Dodon si Plahotniuc, sa prezinte Republica Moldova pe platou Kremlinului, doar ca sa o faca mai sofisicat decat cum pregatea Voronin pe timpuri. Pentru asta cei de la ACUM, asa cum sunt ei, au nevoie de voturi. Ceilalti nu trec – sorry! Eu voi iesi la vot, ca sa nu dau votul prin “redistribuire” lui Dodon si Plahotniuc. Si voi vota un partid si pe reprezentantul sau in disapora. Astfel, nu-mi irosesc votul. Nu pentru ca sunt ideali sau buni, ci pentru ca acum eu nu vreau sa pierd votul in favoarea lui Dodon si Plahotniuc, eu vreau sa-i limitez pe acestia doi. E un vot tactic, nu strategic. Cel strategic va urma.

12.   Eu, ca si ceilalti, vreau o clasa politica curata si desteapta in Republica Moldova. Sper o asemenea clasa sa se formeze in viitor, poate chiar cu asistenta diasporei! Ia timp ca o cultura a democratiei sa se stabileasca intr-o tara si noi trebuie sa contribuim la ea, prin vot, prin know how, prin sugestii. Dar la aceste alegeri eu clar am cu cine vota, la alegerile unde nu vreau sa fiu manipulat sa votez un talmes balmes de Parlamentn disfunctional, in caosul caruia un personaj cu bani isi va mai cumpara odata iertarea/clementa si va sedea pe capul nostru inca 4 ani.

Respectiv, pe 24 februarie voi merge si vota pentru ACUM, cu ceva speranta moderata pentru viitor. Si, da, astfel voi merge pe un vot de compromis. Dar nu voi da votul meu prin stricare sau neprezentare pentru Dodoni si Plahotnciuci. Voi merge fara jeluiala, la vot cu un singur partid si candidatul sau pe circumscriptie, practic, fara teorii, ca sa le dau cat mai multe locuri in Parlament, prin care ACUM sa blocheze vre-o majoritate constitutionala din Parlament dintre „non-coalizatii” P si D in interesul Kremlinului. Nu as vrea ca, exagerat vorbind, data viitoare diaspora sa se intalneasca cu ministrul de externe (si) al Republicii Moldova, Serhghei Lavrov, enit in SUA pentru intalnirea lui cu diaspora „sa” din Moldova. Ah da, am uitat asa pericol nu exista...

Si sigur nu voi da votul meu unor candidati independenti in circumscriptie, unii chiar suspect de insistenti sa lase salarile din SUA pentru 4 ani cu 300$ la Chisinau. Ca doar nu se grabesc sa fie cumparati de Plahotniuc??? Sorry baieti, nu va stiu si poate votez pentru ACUM sau Alaiba nu din siguranta de 100% in ei, ci din necesitate. Pacat ca e asa? Da, dar “obositilor” de asa voturi le amintesc de alegerile si votantii Presedintelui Trump si al Alexandriei Ocasio-Cortez. Good luck, obositi mai departe, vor fi altii neobositi la minte sa multumeasca disporei din SUA(!) ca le-ati dat voie sa voteze pentru voi si sa creeze majoritate constitutionala si sa vanda tara nestingherit.

1 comment: