Wednesday, April 7, 2010

7 aprilie despre care nu au scris toti

Au trecut 366 de zile, de la 6 apirilie cand au inceput protestele, sau 365 de zile de la ziua torturii.

Cei care au fost batuti si torturati vor sa vada justitie, iar noi toti vrem adevar. Noi nu putem afla adevarul, dar guvernarea poate - ba mai mult, are obligatia politica si morala sa o faca. Pana la urma au fost nu doar 365 de zile de la tortura, sau 366 zile de la prima actiune de protest de dupa 5 aprilie - 7 aprilie a fost ziua in care partidele politice aflata acum la guvernare au primti a doua sansa si sustinere din partea populatiei ca sa stea fermi in fata comunismului.

Partidele politice acum se intrec la cine scoate mai multe probe la lumina zilei. Tocmai asta e rau.

Doi membri ai aliantei isi dau ghioante pe sub masa ca sa prinda priza la public sau sa se apere de la atacul celuilalt. E cazul certurilor de la ProTV pe subiectul politiei - reactia cadre inedite. Contra-reactia - cadrele sunt interferenta in ancheta. Si s-au inhamat partidele in lupta.

Da, stim si noi ca unul din partide a numit ministrul de interne si acum il apara, mai sa uite de 7 aprlie si cui i se datoreaza ascensiunea acestor partide, iar alt partid scoate probe atunci cand vede ca partenerul de coalitie nu se consulta privind numirea comisarilor de oras, iar primaria le plateste salariul, politistilor presupus implicati in evenimentele din 7 aprilie.

Dar nu cadrele senzationale si nici acuzatiile ca prin ele este prejudiciata ancheta vor ajuta AIE sa scoata subiectul la mal, nici sa castige increderea populatiei.

Paridele s-au inghamat in lupta - stimati democrati, sa nu uitati, de fapt, cu cine luptati! PCRM daca nu rade, atunci se bucura. Multi din noi, insa nu se bucura deloc. Ai nostri se cearta...

In ce priveste politia - intr-adevar, sa nu uitam ca au fost si sunt politisti buni, eu cunosc multi din ei, dar sa nu uitam ca cei care au calcat stramb trebuie sa plateasca, ori altfel nu aveam stat de drept, ca asa vrea si Comisia de la Venetia, nu? Deci, ori da ori ba!

Sa nu uitam, deci, 7 aprilie poate fi un subiect politic doar pentru a demonstra:
1. implicarea politistilor CONCRETI in actiuni ilegale si pedepsirea acestora, indiferent de rangul lor.
2. scoatarea suspiciunii fata de ceialati politisti prin terminarea anchetei cat de curand posibil. Ori altfel cei "murdari" vor ramaine in politie, iar cei "curati" vor fi descurajati, inca o data - ca daca bati si nu te pedepseste, dar te promoveaza, care e lectia?
3. implicarea esaloanelor puterii de atunci - ministri, prim-ministri, consilieri si presediti - in actiunile politiei. Fara o clarificare a implicarii acestora, fara o ancheta cu rezultat, chiar daca unii vor tipa cu gura de sarpe ca e presiune politica, tara asta nu va va crede. Vor spune "s-au inteles" (sa nu-l atinga pe Oleg Voronin, ca tatal sau sa plece de la carma PCRM, etc)

Daca ati vrut alegeri, acum luptati si cel putin ganditiva cum veti iesi din ele!

Asta pentru ca sansele voastre si a comunistilor sunt egale, presedintele poate sa nu fie ales, din nou, iar sondajele probeaza aceasta - desi stiu ca aveti si sondaje interne. Totusi, cred ca toti de intrebam - dar daca sondajele interne le fac si lingaii, iar cele externe s-ar putea sa le faca altii? Cum mergem in alegeri? Doar prin sondaje? Despre intrebarea lui Lenin - ce-i de facut, alta data.

Acum eu astept sa vad o postare "medicala" de-a cuiva - Alianta pentru Integrare Europeana a Moldovei, o diagnoza sau radiografie dupa 365 de zile de la 7 aprilie 2009, ziua in care multi politiceini nu erau atat de bravi ca acum, un an dupa. ;)

---------------------------------------

Si, din pacate, tot azi revenim la o alta tara, cea din grupul "revolutiilor" colorate - Kyrgyzstan. Vedem nelinisti chiar de 7 apriliein Bishkek si tara, desi nu stiu daca sunt o reverberatie a evenimnetelor de la noi, dar evolutiile si cerintele... liderii revolutiei lalelelor au preluat puterea in 2005, dar unii din ei au inceput sa controleze mass media, au numit rude pe la posturi de stat si s-au certat. Am vorbit odata de grabelele tranzitiei... Deci unii deja au calcat pe ele, spr sa nu o facem si noi, ca deja am avut o grebla in fata in 1998-1999, cand a disparut ADR...

Vedeti totusi info de la Kirgiji:
Situl de stiri 24.kg
http://www.24.kg/politic/71393-v-centre-stolicy-kyrgyzstana-slyshny-vzryvy-i.html
В центре столицы Кыргызстана слышны взрывы и перестрелка. По словам очевидцев, сейчас на центральной площади Ала-Тоо собралось около пяти-шести тысяч человек. У многих из них в руках палки, камни, обрезы, а также флаги партий СДПК и «Ата-Мекен». Большая колонна людей прошла полчаса назад по проспекту Чуй в сторону Дома правительства. Люди скандируют призывы присоединиться к ним...

http://24.kg/politic/71424-tabaldy-matysakov-v-morg-goroda-bishkeka.html
В морг города Бишкека доставлены одиннадцать тел погибших во время беспорядков на площади. Об этом ИА «24.kg» сообщил директор Республиканского бюро судебно-медицинской экспертизы Министерства здравоохранения Кыргызстана Табалды Матыскав. Это данные по состоянию на 19.30...

Expertii rusi despre evenimente - Evraziiski Dom:
http://www.eurasianhome.org/xml/t/expert.xml?lang=ru&nic=expert&pid=2360

МАСШТАБНЫЕ АКЦИИ ПРОТЕСТА В КИРГИЗИИ: ПРИЧИНЫ, СЦЕНАРИИ РАЗВИТИЯ СОБЫТИЙ


АЛЕКСАНДР КНЯЗЕВ, ОЛЕГ РЕУТ, СТАНИСЛАВ ПРИТЧИН,
Бишкек - Петрозаводск - Москва

Портал «Евразийский Дом»: В чем причины акций протеста оппозиции в Киргизии? Чего добиваются митингующие?

Александр КНЯЗЕВ, доктор исторических наук, профессор, действительный член Русского географического общества, Бишкек:

Причина протестов – абсолютная безответственность действующей власти, ее семейный характер, действия по переформатированию республики в средневековое наследственное ханство под семью Бакиева. ...

EDIT (ADDENDUM FOARTE BUN) - 21.57 ora MD:
Comentariu Vlad Lupan - a fost sau nu scos Bakiev de catre Kremlin???
Ziarul Timpul
http://www.timpul.md/articol/putin-neaga-implicarea-rusiei-in-revolta-din-kirgizstan-8912.html

4 comments:

Unknown said...

totuși fiind azi PMAN am observat o prezență foarte scăzută a tinerilor la mitingul pașnic organizat de guvernare și îmi pun întrebarea: oare ei preferă să uite?

7 aprilie la sigur va fi în programul electoral al partidelor și acel partid care va prezenta cît mai multă informație veridică (cel puțin pare așa) va obține mai mult capital politic.

Vlad Lupan said...

nu cred ca tinerii uita. eu nu am uitat cum am stat in fata blindatelor rusesti in 1989. nici cum am stat pe 7 aprilie.

dar daca nu vin pentru ca nu se mai asociaza atat de mult cu actuala guvernare?

Nadejda Hriptievschi said...

nu cred ca tinerii uita, si nu cred ca numarul mic astazi se datoreaza faptului ca nu se mai asociaza cu guvernarea. Poate e si un semn pozitiv - pe 7 eram disperati si vroiam schimbarea, iesirea in piata era o necesitate. Azi am trecut pe la expozitia cu fotografii, piata, si sala cu orga (campania Amnesty). e zi de lucru si nu mai este presiunea de a iesi, in special ca la TV, Slava Domnului, au fost transmise foarte bine... Nu prea am inteles oportunitatea concertului de seara, dar asta e altceva.

foarte bine ai notat lupta dintre partidele democrate - ma preocupa si pe mine lupta respectiva, si imi pare rau. sper sa treaca de dificultatile astea si sa revina la lupta impotriva unui partid ce trebuie exclus - PCRM!

desigur ca am avut si am alte asteptari de la investigatiile referitor la aprilie, din pacate sunt mult prea politizate si neprofesioniste. nu vad o strategie clara a PG, si nici a MAI. dar avand in vedere calitatea mediului nostru juridic probabil doar asta e posibil la moment. nu stiu, dar deocamdata e frustrant

coincidenta datelor evenimentelor din RM si Kyrgyzstan - sper ca e doar o simpla coincidenta...

Vlad Lupan said...

Foarte buna observatie - presiune nu exista, nu vin. Trebuie sa recunosc, ai perfecta dreptate. Totusi am impresia ca exista si o anumita doza de expectativa si retinere fata de guvernarea actuala, ma intrebau unii baieti, dar pana la urma vom vedea un rezultat real al unei anchete despre 7 aprilie? deci nu erau 100% siguri de rezultat, rezultatul fiind al guvernarii, totusi.

Din pacate partidele noastre uita ca 7 aprilie este PCRM si va fi. In schimb s-au pus pe sondaje si lupta unii cu altii, iar diferenta intre popularitatea lor si a PCRM e foarte mica, foarte. Totusi sunt si foarte multi indecisi, mult mai multi decat in iulie 2009.

Toate astea, 7 aprilie, indecisii, popularitatea inca mare a PCRM, sunt semne clare.

Kyrgyz - sigur, o coincidenta, dar ma intrebase o televiziune din RM - chiar pe 7 aprilie - daca acolo e o rasturnare sau revolutie. Adica daca intrebi de 7 aprilie in Moldova si dai asta in public - prima intrebare e dar la noi ce a fost (complot sau revolutie), adica asa sa comparam cu Kyrgyzstan?