Thursday, April 21, 2011

Plagiatul politic - pe Sloganele PL trebuie introdus copyright

Vlad Lupan
21 aprilie 2011

Dorin Chirtoaca a depus cu echipa sa listele de consilieri la comisia electorala. Era data de 18 aprilie 2011. Cand a fost intrebat care va fi sloganul PL in aceste alegeri Dorin Chirtoaca a raspuns "Împreună pentru Chişinău, împreună pentru primarul tău". PublikaTV raporta ”despre aceasta a anunţat chiar Chirtoacă, azi 18 aprilie, când PL a înregistrat lista consilierilor municipali, pe care figurează şi Chirtoacă.”

Astazi, 21 martie 2011, siturile Stirea Zilei si Unimedia au difuzat stiri conform carora PLDM si-a ales sloganul… ”Împreuna pentru Chisinau”

Deci doar la patru zile de la lansarea sloganului PL, un alt partid il preia.

O alta curiozitate – atunci cand inaintea lansarii în campanie Dorin Chirtoaca vine cu un raport al Primarului si prioritatile pentru viitor. Dupa prezentarea realizarilor, Chirtoaca a punctat patru prioritati majore pentru viitor și anume:
1. Locuri de munca noi si mai bine platite
2. Drumuri modrene, renovate, curate si un transport public modern
3. Curti amenajate si curate cu blocuri renovate si termoizolate
4. Continuarea programului inedit pentru Chisinau – Prima Casa


In cadrul primariei s-au discutat si prioritatile sigurantei cetatenilor, iluminarea strazilor si crearea unei imagini (si realitati) a unei capitale europene.

In acelasi timp, in aceiasi lansare a PLDM prioritatile sunt… exact, aceleasi – si aici citam StireaZilei:
09:35 Victor Bodiu are 7 prioritati pentru capitala. Acestea sunt: 1. Crearea de noi locuri de munca bine platite; 2. Confort termic si aprovizionare cu apa potabila, la preturi decente; 3. Realibilitarea drumurilor. Nu ne mai putem permite asfalt de unica folosinta!; 4. Modernizarea si tremoizolarea blocurilor de locuinte; 5. Curatenia si spatiile verzi; 6. Siguranta cetateanului; 7. Imaginea capitalei.

Credem ca trebuie de amintit ca in Campania electorala din 2009 PL a venit cu fluturase electorale care contineau mesajul ”Moldova Fara Saracie”. Acest slogan a fost sloganul de campanile a PLDM in alegerile parlamentare din 2010.

Si programul de guvernare actual, cu sloganul pregatit de PLDM in 2011 (Libertate, Democratie, Bunastare), poate fi usor comparat cu sloganul Congresului III al Partidului Liberal din toamna anului 2010 (Libertate, Dreptate, Bunastare).

Inca in 2009, deputatul PL Arhire propune adoptarea unei decizii privind eliminarea rusinoasei sarme ghimpate intre Republica Moldova si Romania, astfel sporind si conformitatea cu stndardele europene de frontiera. PLDM imediat o refuza si vine cu… exact aceiasi propunere, dar de aceasta data prin Guvern.

Ca exemple mai recente vom aminti de initiativa din martie 2011 a deputatului PL Ana Gutu, care vine cu proiectul de lege prin care cetatenilor Republicii Moldova li se permite sa-si declare si inregistreze fara restrictii nationalitatea in Certificatul de nastere a copiilor – PLDM o respinge ca ”populista” si vine ulterior cu o initiative a Guvernului, condus de seful PLDM, cu o initiative de a… permite sa-si declare si prmite fara restrictii Etnia in acelasi certificat.
La initiativa PL de a permite inmatricularea autoturismelor introduce temporar in Republica Moldova, deoarece Parlamentul a schimbat legislatia pe parcurs si nu a luat in calcul alte implicatii (pentru cetatenii Republicii Moldova, care activeaza temporar peste hotare), PLDM si PD au declarat-o, iarasi, ”populista”. Ca si cu initiative dnei Gutu, am auzit de la PLDM ca Guvernul va veni cu o alta initiativa… exact, pe acelasi subiect, mai mult sau mai putin cu aceleasi propuneri, dar modificate si desfasurate.
Etc. etc. etc.

Si atunci cine vine cu idei si propuneri in AIE, iar cine le blocheaza si ulterior… si le ”asuma”? Am auzit ca partenerii din cadrul AIE, care aspira la voturile PL, propun o campanie curata. Pai asta ar fi acea campanie curata? Probabil e nevoie de venit cu o initiativa prin care sa fie introdus si copyright-ul privind ideile PL, inclusiv sloganele electorale, poate ajuta la clarificare. Un pic de decenta nu ar strica.

Nota: Dictionarul Explicativ al limbii Romane – DEX explica notiunea de Copyright astfel: COPYRIGHT s. n. Drept rezervat numai autorului sau editorului de a reproduce și de a vinde operele literare, artistice și științifice în alte țări; drepturi legale de autor. [Pr.: cópirait] – Cuv. engl.


P.S. Nota Bene - Anul 2007 - Citez din programul lui Dorin Chirtoaca - Programul electoral pentru primarie, anul 2007 ”Impreuna am lansat schimbarea... Doar impreuna, la 3 iunie 2007, putem castiga alegerile...” COPYRIGHT Partidul Liberal:)
-------------
Vezi StireaZilei http://www.stireazilei.md/news-8307
Vezi Unimedia http://unimedia.md/?mod=news&id=32901

8 comments:

Incult Politic said...

și comuniștii furaseră sloganul PL : "Schimbarea în bine cu PCRM vine"

Vlad Lupan said...

Citez din programul lui Dorin Chirtoaca - Programul electoral pentru primarie, anul 2007:
”Impreuna am lansat schimbarea... Doar impreuna, la 3 iunie 2007, putem castiga alegerile...” COPYRIGHT Partidul Liberal:)

Anonymous said...

de prioritati - simplu - stie si PL, si PLDM, si PCRM etc, problemele chisinaului. Ce altceva putea sa se zica? Dar sunt si diferente esentiale gen pozitia diametral opuse. Drept exemplu bulevardul Cantemir. N. Grozavu a insistat asupra continuarii acestuia, pe cand Bodiu a mentionat ca acesta va fi si trebuie stopat, pentru ca implica distrugerea centrului istoric al chisinaului. Si multe alte diferente substantiale!

Goo said...

Solutia? :)

Maria said...

mdaa. urat de tot :(

alin said...

domnule Lupan de cind sinteti un politica v-ati pierdut din credibilitate si obiectivitate

Vlad Lupan said...

Alin, daca nu-ti sustin candidatul nu inseamna ca ceea ce scriu nu este adevarat. Multi scriu ca nu sustin pe nimeni, dar in realitate merg si voteaza!

Asa de aruncat fraze fara argumentare toti sunt buni, dar incearca si argumenteaza - unde in acest articol nu am fost obiectiv? Daca insa nu-ti place realitatea politica moldoveneasca, well, este altceva. In lipsa ta de argumente suspectez partizanat politic... neputincios.

ana said...

Am remarcat de mai multe ori ca pldm-ul prelua niste idei de la Pl, inclusiv la nivel de sarbatorit dragobetele si alte fleacuri. Problema cu sloganul actual e ca in 2010 pldm-ul a folosit "impreuna", iar pl-ul nu a iesit sa spuna "asta ati luat din programul lui chirtoaca", plus ca cica bodiu si-a incheiat discursul de la congres cu "impreuna". Prin urmare se leaga mai bine impreuna-ul pldm-ist din 2010 cu impreuna-ul bodiesc de acum, asta tine d emodul in care functioneaza memoria omului. Eu cred ca pl-ul si chirtoaca ar avea de castigat daca ar merge pe altceva, mai ales ca nu mi se pare chiar atat de reusit sloganul (iar chirtoaca a insistat de multe ori si pe "impreuna"-ul aliantei, dar din cate vad alianta e minunata, mirifica, sublima, dar inexistenta- ma gandeam ca daca chirtoaca castiga primaria mai exista ceva sanse ca alianta sa se pastreze, dar dupa cum evolueaza lucrurile, incep sa ma indoiesc).
N-am vazut inca lista pl pentru consiliu, cu cea a pldm-ului m-am lamurit, v-au dat cel putin un argument pentru a demonstra ca pldm-ul nu vizeaza in nici un caz reformarea primariei la nivel de oameni.
Problema e ca pana acum n-am vazut o campanie bine pusa la punct si inteligenta din partea pl-ului. site-ul cu solutia.md e exact cum nu trebuie sa fie, sper ca odata cu lansarea oficiala a lui chirtoaca sa apara si un site serios, cu program detaliat (modul in care si-a facut pldm-ul programul e bunisor, ai destule detalii). Punctul forte a lui bodiu e ca face o chetsie interactiva- si harta cu problemele atrage oamenii, si gaselnita cu ideile creative pentru oras e excelenta- iar punand poza cu zidul "pictat" si-a castigat cu siguranta cativa votanti (poate parea naiv, dar asa este, sunt destui care pentru o pata de culoare- si mie imi place foarte mult ideea vopsirii in trompe-l'oeil a blocurilor sovietice, dar in cadrul unui program bine gandit- sunt gata sa-si dea votul, chit ca nu le inspira prea multa incredere candidatul). Din programul lui chirtoaca, cel putin cum il arata cele 5 prioritati, lipseste partea despre "imaginea orasului", partea despre reabilitarea centrului istoric, ceea ce este un minus pentru categoria de alegatori care se uita si la program.
Cred c-am fost cam confuza, dar ideea e ca lasand deoparte trucurile electorale pldm-iste, ar trebui o campanie mai isteata, mai inovatoare, si mai degraba contra curentului, detasandu-se de cele facute de adversari