Tuesday, July 28, 2009

11 Georgian observers are held at the airport

VL Comments:
Election non-observation: 11 Georgian observers are held at the airport, as Azi.md reports. Security and information service allegedly replied that they are not worthy of monitoring the elections, hence no accreditation. They will be "deported" from Moldova. Kyrgystan observers had the same fate...
End of comment

------------------------------------------

Azi.md
http://www.azi.md/ro/story/4730

11 observatori georgieni sunt tinuti in aeroport

11 georgieni, membri ai Retelei Europene a Organizatiilor de Monitorizare a Alegerilor, sunt tinuti in aeroport de dimineata si nu sunt lasati sa intre in R. Moldova, informează StireaZilei.md

azi.md, 27 iulie 2009, 18:38

Serghei Tkacenko, seful misiunii de observatori REOMA, a declarat, pentru Stirea Zilei, ca nimeni nu le spune care este motivul interdictiei aplicate celor 11 georgieni.

“Li s-au luat pasapoartele si i-au izolat. Nu putem comunica cu ei. Nu au nici produse, nici macar apa. Am trimis un jurist, dar nu i s-a permis sa discute cu ei. Le-au spus doar ca vor astepta cursa de maine seara pentru a fi trimisi inapoi”, a spus Tkacenko.

Potrivit lui, Comisia Electorala Centrala urma sa le acorde astazi acreditari observatorilor europeni, dar, din motive necunoscute, aceasta chestiune nici nu a fost pusa in discutii la sedinta.

“Saptamana trecuta am cerut acreditarea a 140 de observatori din diferite tari, iar CEC a formulat invitatii pentru toate persoanele. Ulterior, comisia a decis sa ofere acreditari doar pentru 53 de observatori, iar, in forma verbala, ni s-a spus ca Serviciul de Informatii si Securitate a decis ca ceilalti “nu sunt demni pentru a observa alegerile din Republica Moldova”. Am sperat ca la sedinta de astazi a CEC incidentul se va rezolva, iar observatorii deja au pornit spre Moldova”, a spus seful misiunii REOMA.

Potrivit lui, nu au primit acreditari observatorii din Georgia si cei din Kargastan.

Comisia Electorala Centrala si Serviciul Vamal nu au oferit, deocamdata, explicatii pe marginea acestui caz.

No comments: