Un decalog politic din perspectiva lunii mai 2010
Am citit un articol a lui Bogdan Tardea, reprezentant al Institutului Social-Democrat, despre situatia din Moldova. Cred ca reflecta, cu sau fara vointa (sublinez acest fapt), interesele pe care le are si Federatia Rusa in Republica Moldova.
Iata ce cred ca se doreste aici inclusiv de catre Kremlin, daca doriti printr-un decalog politic strans legat:
1. Blocajul politic si constitutional actual e necesar unor "Kremlinezi" pentru a manipula situatia din RM.
2. PLDM nu este si nu va fi tratat ca partener important pentru Moscova - ideea de a sustine participarea la parada de 9 mai nu a adus nici un divident in relatia cu Rusia. Respectiv PLDM este discreditat in acest articol a lui Tardea pentru dispersarea activitatilor sale, desi as sugera ca aceasta critica nu este foarte dura. Totusi popularitatea PLDM este mare, dar in acealsi timp mesajul este ca acest partid este inca abordabil, fapt probabil vazut in aceiasi maniera din punctul de vedere a Moscovei - nu tocmai un mesaj incurajator, pentru ca oricum, asa cum ziceam, PLDM nu este considerat partener important, doar ca un partid care intre timp trebuie menajat, pana cand este diminuata importanta altuia. Fiecaruia ii va veni momentul potrivit. Divide et impera, asa se pare functionau imperiile mari in relatiile cu partenerii mici, cu lideri ranzosi si certareti...
3. PL constituie, probabil (unii ar spune fara indoiala), partidul problema pentru rusi si probabil conform unor idei influenta sa ar trebui anihilata - fapt pe care il observam in comportamentul a mai multe partide politice din Republica Moldova. Chiar daca PL prezinta un partener relativ fidel de Alianta, el este subminat indirect prin diverse mesaje mediatice sau politice. PLDM si PL au initiat ideea reformei constitutionale, au convins partenerii de coalitie, dar dupa sondaje, cand popularitatea PLDM si PD a rescut, PL a fost lasat singur. De altfel, este paradoxal ca dupa o astfel de "lasare" PL a fost acuzat in primavara ca dezbina AIE pe subiectul 9 mai... De fapt prin aceste contradicti si impunsaturi se face jocul unor figuri de la Kremlin, nu stiu daca involuntar sau Moscova intentionat joaca pe animozitatile deja existente...
4. Daca in cazul PD unii simpatizanti ai acestui partid discuta "ce-i de facut cu Ghimpu"(citeste - cum sa diminuezi importanta si rolul PL), atunci in cazul PLDM situatia este diferita din cauza rivalitatii vechi dintre aceste partide - animozitatile existente despre care am mentionat mai sus. Or asta se pare si este acel element utilizat si incurajat de un jucator tert.
5. La randul sau PL nu scapa nici o ocazie sa fie folosit in acest joc - schimburile taioase de replici dintre PLDM si PL, doua partide de dreapta, este unul departe de a fi logic. Mesajele PL catre electoratul sunt crude si uneori neadecvate - exceptie face 9 mai, unde mesajul a fost adecvat si a trezit simpatie la electoratul intelectual, insa nu si la mase... - cand vorbim, insa de scapari, vezi declaratia vizavi de integrarea europeana a RM ca exceptie geopolitica, in fata reprezentatilor UE aflati in Moldova cu ocazia zilei Europei. UE deja are probleme in Balcani unde fiecare natiune cu probleme cere sa fie tratata ca o exceptie... geopolitica - adica, asa cum intelege UE, sa nu-si mai respecte angajementele si sa nu mai fie implementate toate reformele. Or UE reactioneaza negativ la astfel de mesaje - mesajul corect ar trebui sa fie - vom reforma, vom munci, vom implementa, ne vom face tema de acasa si astfel vom demonstra ca trebuie sa intram in UE mai repede. Asta fiind doar un exemplu de greseli si acela in domeniul politicii externe. Cat priveste intern - vaneaza meajele PLDm ca sa reactioneze la ele, ceea ce pare a fi putin imatur.
6. Pe de alta parte, daca zvonul conform caruia PCRM lucreaza sa aduca PD mai aproape de o viitoare coalitie (si ca unii membri PD vor fi posibil scosi de pe lista viitoare de candidati la alegerile anticipate) se dovedeste adevarat, iar semnale deja sunt destule - atunci totul va depinde de procentul pe care il va acumula PLDM si... PL. Nu sugerez ca PD ar "trada", pentru ca asemenea scenarii au mai fost - dar sugerez ca PD nu trebuie "tentat" sau impins sa mearga intr-o coalitie cu PCRM - adica PLDM si PL sa ia voturi. Asa cum am sugerat, comportamentul PD va depinde de oferte, dar si de procentul pe care il va acumula atat PLDM cat si PL in alegeri. Or daca avem PCRM cu 50 de locuri, atunci e nevoie de doar inca 11 locuri pentru a alege presedintele conform Constitutiei actuale, fara reforma constitutionala si alte probleme - totul va depinde de distributia de puteri in stat...
7. Daca PD, PLDM si PL nu inteleg asta, atunci situatia RM si a integrarii sale europene poate deveni destul de grava.
8. Mesajul probabil apropiat cu cel al Moscovei in analiza lui Tardea este de asemenea concludent in ce priveste rolul presedintelui - de Persoana presedintelui depinde stabilitatea economica si politica, etc - dar en aminitim aici de un presedinte stil Voronin, ales direct, cu o verticala a puterii (Vertikal Vlasti) ca la Putin, cu toate consecintele anti-democratice. Daca s-ar merge pe o astfel de formul ar fi emularea civilizatiei estice, non-europene. Vezi afirmatia "Prezident - sterjeni gosudarstvennosti" si haideti sa ne gandim ce se doreste prin delegarea functiei de stat catre un singur om - axa centrala(!) a unui stat. Punem aceste afirmatii in contezxt - si anume ca nici PD nu este criticat practic deloc in articolul lui Tardea - desi intelegem ca PD este prieten cu partidul lui Putin. Este o observatie necesara, dar si relevanta atunci cand vedem cum incep campaniile electorale in Moldova si ce fel de mesaje sunt transmise de la un partid la altul.
9. Una din concluziile analizei lui Tardea este "alegeri ACUM" - ca daca nu revoliutzionnie nastroenia (dispozitii revolutionare) vor duce la o revolutie - imediat un deja vu - vezi cazul Kyrgyzstan unde cresterea preturilor la gaz de atre Moscova/Gazprom a dus la "revolutie". Rusia a afirmat ca nu era implicata...
10. Or "alegeri acum" inseamna nemultumiri pentru scumpiri si vot negativ pentru PLDM si pentru mesaj relativ slab al PL. Optiuni - Primavara anului 2011 este cea mai proasta optiune din toate (preturi la gaz mari, facturi mari - Rusia o va face, probabil, dar si efectul psihilogic negativ al iernii), toamna anului 2010 este o optiune proasta, dar mai buna decat primavara anului 2011, dar din toate optiunile proaste, totusi cea mai buna este toamna anului 2011. Cred ca e clar de ce - nu? ce ziceti??
Din start imi prezint scuzele mele lui Bogdan daca am interpretat ceva gresit si daca presupunerile mele nu corespund realitatilor, similitudinilor de idei, sau ideilor pe care a vrut sa le prezinte!
Iata referinta la articolul dlui Tardea:
http://www.elections-ices.org/russian/publications/textid:4767/
No comments:
Post a Comment