Friday, August 6, 2010

Frica comunistilor de referendum si neglijarea legii & propriului electorat

Desi pozitia PCRM anti-referendum nu este noua - comunistii deobicei se impotrivesc la tot ce vine din Alianta, indiferent daca le convine sau nu - iata ce am zis la acest subiect pentru Moldova.org, un site de stiri care aduce nouati inca mult inainte de alte situri noi.

MOLDOVA.ORG
AIE a demonstrat că nu se teme de PCRM!
http://politicom.moldova.org/news/aie-a-demonstrat-ca-nu-se-teme-de-pcrm-211294-rom.html

04 August 2010

De Victoria Ungureanu

“Adresarea AIE la curtea constituţionala face parte din practica respectării statului de drept atunci când există anumite neclarităţi, precum şi o practică de eliminare a acestor neclarităţi pentru public în Instanţă, care ar fi trebuit să deţină ultimul cuvânt în domeniul justiţiei din Republica Moldova” a declarat pentru moldova.org, Vlad Lupan.

Decizia AIE de a se adresa la Curtea Constituțională, cât şi evenimentele din perioada 5 aprilie - 29 iulie 2009, Alianţa a reuşit să demonstrate că nu se teme de PCRM, crede Lupan.“O astfel de practică demonstrează nu frica, dar respectul faţă de sistemul judiciar, ceea ce nu aş putea numi drept o carateristică a PCRM, pe motiv că inlocuirea judecătoriilor de către ei şi în timpul guvernării dlui Voronin nu au ţinut cont de normele europene în acest domeniu”.

Nu cred că este cazul ca respectul faţă de statul de drept să fie confundat cu frica - ori, altfel, liderul PCRM sugerează că nu trebuie folosit sistemul legal, deşi în cazul PCRM există precedente de soluţionare a disputelor nu într-o maniera civilizată, dar în una departe de a fi legală, cu ajutorul "boxerilor" PCRM, în stilul "după colţul şcolii", care pare oarecum infantile” a specificat Vlad Lupan pentru moldova.org.

În opinia comentatorului politic, decizia Curţii Constituţionale este, de această dată, juridic bine fondată, “personal am repetat în mai multe rânduri că odată ce preşedintele nu a fost ales de parlament (sau popor), deci parlamentul nu i-a dat mandatul, în asemnea caz nici nu poat fi vorba de un mandat deplin”. Astfel, în concluzie, Lupan crede că Voronin nu putea să candideze.


MOLDOVA.ORG
Susţinătorii PCRM vor organizarea referendumului! Deci succes garantat pentru AIE?
http://politicom.moldova.org/news/sustinatorii-pcrm-vor-organizarea-referendumului-deci-succes-garantat-pentru-aie-211295-rom.html

04 August 2010

De Victoria Ungureanu

Comuniştii vor baicotarea referendumului din 5 septembrie, acum ne întrebăm, dar susţinătorii PCRM îşi doresc acelaşi lucru? De decizia susţinătorilor comunişti depinde într-o oarecare măsură succesul referendumului din toamnă.

Comentatorul politic Vlad Lupan consideră că sondajele confirmă dorinţa cetăţenilor de a organiza referendumul, iar împotrivirea comuniştilor este de fapt o cale prin care îşi neglijează propriul electorat.“Opunerea faţă de referendum demonstrează că şi calea legală, respectul faţă de propria populaţie, îi este străin PCRM-ul. Mai mult, PCRM nu îşi respectă propriul electorat, care şi el doreşte alegerea directă a Preşedintelui, date confirmate prin sondaje conform cărora peste 70% din populaţie doresc alegerea preşedintelui în mod direct - astfel, acest fapt îl doresc inlusiv suţinătorii PCRM, iar prin opoziţia faţă de referendum comuniştii neglijează propriul electorat”.

Interesele personale ale comuniştilor prevalează asupru soartei ţării noastre consideră Vlad Lupan, iar declaraţiile şi deciziile PCRM sunt o continuare a unei politici de dispreţ faţă de lege: “Chemările PCRM la nesupunere(NB!) - în loc de protest - de fapt, sunt o continuare a unei politicii de disrespect faţă de lege şi probează încă o dată că interesele personale ale liderilor comunişti prevalează asupra soartei ţării. De asemena aceste chemări continuă crearea divergenţelor în societate şi, după cum ne amintim, ne duc la declaraţia dlui Putin, prin care acest "avertiza" RM, imediat după intrevederea cu prim-ministrul ţării noastre, că Moldova va urma soarta Kyrgyzstanului”.

Alegerile vor ava loc, sperăm cu asisţenta Curţii Contituţionale, care ar trebui să vină cu o interpretare a rezultatelor referendumului şi semnificaţiile acestuia în ce priveste alegerile anticipate. Astfel, chiar dacă unele partide nu sun interesate în alegeri, ar trebui să urmeze un decret al Preşedintelui interimar, bazat pe argumentaţia Curţii Contituţionale. Preşedintele deja şi-a asumat public responabilitatea pentru dizolvarea parlamentului în faţa comunităţii internaţionale, dar sint faţa propriilor cetăţeni, ceea ce nu poate fi neglijat de nici un partid” a declarat Vlad Lupan pentru moldova.org.

No comments: