Thursday, February 3, 2011

Secera si Ciocanul!

Nu am postat de prea din cale afara de mutl timp sdi oarecum trebuie sa gasesc timp ca sa revin. Am avut cateva zile pline de lucru in Comisia Parlamentara Securitate , Aparare si Ordine Publica. Pana la urma era sa se intample ceva in cadrul Parlamentului si a Comisiei. De asta utilizez ocazia sa revin in blogosfera.

Tema secerei si ciocanului - interzicem sau nu? Inca atunci cand am fost moderatorul emisiunii Dictionar Euro-Atalntic de la Vocea Basarabiei am auzit de la radio-ascultatori apeluri de a condamna comunismul sovietic ca si regim totalitar (asa cum si este, in percpetia mea si nu doar), dar si apeluri de a interzice simbolica acelui partid, ca sa nu mai induca in eroare populatia nostalgica de acum. Ori asa cum mai ziceau unii, pentru ca si comunistii de azi nu mai sunt cei de pe vremuri, astia de azi fac avere (unii spuneai si mai dur - f*ra, asta daca imi amintesc bine). Am auzit si la intalnirile cu alegtorii apeluri de acest gen. Bine vorbim de comunismul sovietic! Nu uitam de asta, dar, in opinia mea, in general comunistul tot comunist ramaine, ori ... parul isi schimba, da naravul... stiti voi.

Si acum chiar la subiect - pe atunci Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a venit cu aceasta initiativa - condamnare si interzicerea simbolurilor. Initiativa a ajuns in Parlament si iata, ieri, mercuri, 2 februarie 2011, a ajuns in Comisia parlamentara pentru Securitate, aparare si ordine publica, pentru aviz. Am vazut sustinere deplina de la unii, rezerve de la altii, fara sa se tina cont de partid. Bravo celor care au verticalitate si o parere, asta eu numesc democratie.

Fiind unciul reprezentant al PL in comisie am ajuns, totusi, sa dau astazi si un interviu catre Stirea Zilei la subiect, dar pe care trebuie numaidecat sa-l comentez, pentru ca unele lucruri care sunt acolo personal nu le-am spus...
Deoarece nu am gasit restrictii pe siteul SZ, iata stirea si sursa:

Secera si ciocanul scoase pentru dezbateri in Parlament
http://www.stireazilei.md/news-7115
Februarie, 03 Joi, 2011 / 12:00

Interzicerea simbolicii Partidului Comunistilor, secera si ciocanul, ar putea fi discutata la una din primele sedinte ale Legislativului. Un proiect in acest sens, inaintat de Partidul Liberal, a fost avizat pentru discutii in Parlament de Comisia parlamentara Securitate Nationala si Ordine Publica.

"Proiectul privind aprecierea istorica si juridico-politica a regimului totalitar comunist contine un articol privind excluderea din simbolica partidelor moldovenesti a simbolurilor regimurilor totalitare. Pe teritoriul nostru au fost mai multe regimuri, dar se presupune, evident, simbolurile regimului comunist, ca atare", a declarat, pentru StireaZilei.md, deputatul liberal Vlad Lupan, membru al comisiei Securitate.

Lupan insa a atentionat ca proiectul, semnat de fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu, a fost avizat doar pentru discutii, nu si pentru adoptare.

Doar reprezentantii fractiunii PL din comisia Securitate insista pentru un aviz pozitiv, in timp ce reprezentantii liberal-democrati si democrati, de rand cu comunistii, se opun.

Biroul permanent al Parlamentului va decide cand acest proiect va fi introdus pe ordinea de zi a Parlamentului.

Comentariul meu:
Vreau sa atentionez ca eu, personal, nu am afirmat ca "reprezentantii liberal-democrati si democrati, de rand cu comunistii, se opun".

Cred ca Stirea Zilei ar trebui sa mentioneze daca e concluzia lor, sau daca au alte surse - asa ar fi si corect jurnalistic, cred (codul deonto..., nu?).


---------------

Dar oricum trageti concluziile singuri ce se intampla in tara asta si de ce. Sau poate - cum sa multumesti PCRM?
Omul care gandeste, exista?

No comments: