Thursday, October 11, 2012

Comisarul european pentru energie vrea ca UE să ajute Republica Moldova în negocierele cu Rusia privind livrarea gazului

http://economie.moldova.org/news/comisarul-european-pentru-energie-vrea-ca-ue-sa-ajute-republica-moldova-in-negocierele-cu-rusia-privind-livrarea-gazului-233411-rom.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+moldova%2Feconomie%2From+%28Economie+Moldova.org+%28Rom%C3%A2n%C4%83%29%29

Moldova.org > Economie
11 Octombire 2012
(as of 10.36AM, Eastern Time - US & Canada)

Comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a îndemnat statele membre ale Uniunii Europene să ajute Republica Moldova în negocierile pe care le poartă cu Rusia privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor naturale, anunță europeanvoice.com, citat de jurnal.md.

Oettinger a cerut statelor membre UE să adopte „o abordare comună puternică” și un „mesaj clar” față de amenințările Rusiei. El a acuzat Rusia de „șantaj pur” și de un comportament „inacceptabil” față de Republica Moldova, informează europeanvoice.com.

Oficialul s-a arătat îngrijorat de faptul că Republica Moldova intenționează să amâne implimentarea pachetului energetic cu Uniunea Europeană. „Este clar că oricine părăsește Comunitatea Energetică indirect lasă parteneriatul cu UE. Ea devine următoarea Belarus”, a menționat oficialul european.

Amintim că ministrul rus al Energiei, Alexandr Novac, a declarat că pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R. Moldova ar trebui să renunțe la acordul de cooperare energetică cu UE.

După ce Moscova și-a anunțat condițiile, premierul Vlad Filat a anunțat că Republica Moldova amână cu patru ani implementarea pachetului energetic european.

No comments: