Joia trecuta, 22 ianuarie 2009, a avut loc lansarea studiului privind costurile si beneficiile aderarii Republicii Moldova la NATO.
NATO este un subiect aproape tabu pentru autoritatile actuale ale Republicii Moldova, deoarecec acest guvern este strans legat (poate pa mani si p picioare?) de relatia sa cu Moscova. Neutralitatea pe care ne-a sugerat-o Kremlinul, nu ne-a dat nimic din cele promise - retragerea trupelor ruse cu ajutorul neutralitatii nu am reusit-o, solutionarea conflictului transnistrean, nici atata si nici nu se intrevede.
Mai rau, dusi de nas ani de zile, am pierdut momentul in care puteam sa ne rupem spre lumea libera, toti imprejurul nostru e acum mai bogat decat Republica Moldova, cel mai sarac stat in europa, iar Polonia si Romania, spune studiul, au beneficiat de un influx major de investitii din momentul in care au inceput apropiera de NATO, dar noi in schimb am dat suficient timp radicalilor de la Kremlin sa-si inatreasca statul lor... inclusiv pe seama Republicii Moldova. Cu atata neutralitate, ne-am impotmolit in ea ca in mlastina, se pare.
Discutam de ceva ani buni subiectul non-neutralitatii noastre, nesustinute de nimic si de nimeni, favoraile doar Moscovei si nici macar tarii noastre. Discutam aceste "paradoxuri" mioritice in mediul expertilor care stiau ca exista beneficii serioase pentru RM in ce proveste sexcuritatea si chiar solutionarea conflictului transnistrean si ne uitam cum mergem in Europa ca racul, in sens invers, adica cu fata spre Europa, dar cu miscarea...
Imi amintesc de ultimele noastre discutii din vara anului 2007 si 2008, in care vorbeam de aceste beneficii si de subiecte care merg si mai departe de acestea. Iata ca IDIS-Viitorul a lansat studiul privind costurile si beneficiile aderarii RM la NATO acum in ianuarie 2009, dupa doua crize majore pe care le-am vazut in doar jumatate de an - atacul Rusiei asupra Georgiei si noua runda de razboi energetic dintre Moscova si ceilalti, inclusiv tara noastra. Studiul vine la un moment in care si un neprofesionist s-ar intreba, dar cat ne costa aceste razboiaie si cine ne poate proteja - intrebari firesti pentru oamenii cu scaun la capa. Iata ca avem un prim raspuns prezentat in acest studiu elaborat de Dumitru Manzarari, cercetator in mai multe domenii, inclusiv cel de securitate si Veaceslav Ionita, epxert economic cu renume. Studiul este foarte bine documentat si deci mai voluminos decat o oarecare fituica de doua pagini, asa incat multe argumente false care au circulat pana acum nu isi mai gasesc sutinerea, fiind demolate prin acest document. Va indeman sa-l cititi, prelaundiu-l in format PDF de pe adresa:
http://www.viitorul.org/public/1709/ro/De ce NATO.pdf
Dar de ce sa ne oprim aici? In continuarea acestei lansari cei doi experti au fost invitati la Radio Europa Libera, la emisiunea de Duminica a lui Vasile Botnaru "Punct si de la Capat", iar eu m-am alaturat emisiunii despre asa numita neutralitate a Moldovei.
Pentru corectitudinea informatiei, vreau sa va atrag atentia asupra faptului ca desi am fost prezentat in cadrul acestui interviu drept expert la Asociatia pentru Politica Externa (APE) - nu este asa.
Nu sunt si nu am fost expert la APE, desi fosti colegi si amici lucreaza acolo.
Insa poate confuzia vine de la faptul ca APE a publicat recent un studiu de-al meu privind ultimii zece ani de cooperare cu NATO (o "cronologie"), despre care am mai scris pe blog. In acest caz, trebui sa explic ca am fost sub-contractat de Asociatie ca sa scriu acest studiu inca in primavara anului 2008, insa in calitatea mea de Expert Indepedent, la care nu am renuntat. Sau poate ca aceasta confuzie (fiind deja una repetata) porneste de la cei care ma asociaza cu APE deoarece sunt un ex-diplomnat ca si ei? In fine, with due respect, am clarificat lucrurile, sper.
Totusi, ca sa revin la subiect (in calitatea mea de expert independent:) emisiunea de la Radio Europa Libera trateaza un pic mai concentrat aspectul neutralitatii si cred ca pune cateva puncte pe "i"-ul acesta atat de "ascuns" de PCRM. Nu e tarziu sa ascultati emisiunea, liber, prin internet, la adresa:
http://www.europalibera.org/moldova/ro/2009/01/CC4F40EB-5C9E-4EB1-B94E-09FBF19010DA_4211316.RAM
Acum ca un numar de puncte au fost puse pe "i"-urile nevazute, acestea au creat o temelie pentru ceva discutii mai serioase despre ce am castigat si ce am pierdut noi d ela atatea ani de neutralitate si conflict nesolutionat. Cred ca e timpul sa ne asteptam la mai mult. Cred ca e timpul sa vorbim deschis despre NATO. NATO time is now!
Cu astea, Va urez o seara buna si nu mai trebuie sa dati click pe Read More, nu e nimic mai mult acolo, tot ce am avut de spus azi, am scris-o mai sus, iar tot ce mai am de zis inca va veni. Pregatiti-va, vine vremea noastra, vine vremea NATO!
No comments:
Post a Comment