Tuesday, March 24, 2009

Lavrov speech should dispel the idea that Russia will agree to a formula of more EU, less NATO for its former vassals

Afirmatia de mai sus apartine, evident, unui georgian. Asa cum sunt ei mai emotivi si cu greselile pe care le-au facut pe tot parcursul evolutiei post-sovietice, ei au inteles un lucru - ce vrea Rusia, nedsimulat de propaganda.

Vreau sa intreb - dar Republica Moldova a facut mai putine greseli decat Georgia sau mai multe si mai mici, echivaland poate efectele Georgiei? Cel fara de pacat sa arunce o piatra in georgieni...

Reproduc mai jos un articol prin care Ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov critica Pareneriatul Estic - numindu-l sfera de influenta a UE.

Exact acest lucru l-am remarcat si in vara anului 2008 cand raspundeam la intrebarile unui think-thank european - Rusia deja a dat semnale, prin declaratii oficiale din cadrul partidelor afiliate lui Putin si din Duma, ca va respinge Patreneriatul Estic. Kremlinul crede ca este incercuit de forte ostile tot mai mult, lucru recunoscut si afrimat de catre diplomati si analisti straini - iar eu voi adauga - si nu exista nici un indicator si nici un motiv, de fapt, pentru ca sa-si schimbe perceptia. Rusia, stimati cititori, nu vede o diferenta dintre UE si NATO, noi insa ne prefacem ca nu este asa. Decizia de la Moscova insa nu ne apartine - daca Rusia a decis s avada NATO=UE, asa va fi si tarisoara noastra nu va schimba aceasta decizie. In schimb poate nu ar trebui sa se imbete cu apa chioara.

Rusia vrea statut de mare putere si a intrat (si va intra in continuare) in contradictie cu UE si SUA. Kremlinul a inceput constructia spatiului sau - si aici intreb - chiar credeti ca va dori sa lase Moldova din mana? Oare va vrea sa se dezica de "spinul" transnsitrean in spatele Ucrainei, de regiunea transnistreana, care reprezinta continuarea zonei de la Crimeea pana in regiunea Odesa de influenta locala ruseasca? Asa pru si simplu, fara vre-un castig? Si nu ati vazut ca acest castig este simplu - ori Transnistria ori toata Moldova! Cate studii s-au facut si poate cate mai trebuie facute pentru ca sa intelegem care ne sunt optiunile de viitor si ce efort trebuie sa facem pentru viitorul nostru si pentru viitorul copiilor nostri?

Am repetat de cateva ori, inclsuiv recent pe blog, ca cei care isi inchipuie ca Rusia va permite Republicii Moldova sa se integreze in UE, doar pentru ca ea se va dezice de NATO, gresesc amarnic. Era sa spun altfel decat gresesc amarnic, dar voi incerca sa raman cat de cat corect.

Rusia nu ii va permite Moldovei sa plece din zona sa de influenta, decat daca noi singuri nu mergem pe calea intrarii in NATO si UE. Si, iata, guvernarea actuala face tocmai invers - ei invita Kremlinul la noi, ei de dragul unor succese electorale fac cedari de care ne va fi greu sa ne spalam ulterior - confirmat si de transnsitreni - vezi ce am scris ieri.

Pentru a ne adormi se lanseaza zvonuri cum ca PCRM are o presupusa smecherie, prin care se vor dezice de Moscova dupa alegeri, de dragul integrarii europene - insa asa a raspuns un amic , ca un asemenea curs de incolo incoace asa si nu ne va aduce in vre-un "port" decat daca nu ne va "lua" cineva. Or inegrarea europana insemana un business deschis si cinstit, stat de drept...

Rusia reconstruieste spatiul sau, unul euro-asiatic, autocrat-totalitar si a declarat ferm si clar ca fosta zona a URSS trebuie sa fie parte a acestui spatiu - adica NOI! Eu, tu.

Haideti sa nu stam cu mainile in san asteptand ca problemele sa dispara de la sine, sau sa ni le rezolve altii. Nu exista altii, noi locuim aici.

Poftim confirmarea:

EU expanding its 'sphere of influence,' Russia says
VALENTINA POP
21.03.2009 @ 16:17 CET

EUOBSERVER / BRUSSELS - The Eastern Partnership is an EU attempt to expand its "sphere of influence" in the quest for hydrocarbons, Russian foreign minister Sergei Lavrov has said, in Moscow's first major broadside against the new policy. "We are accused of having spheres of influence. But what is the Eastern Partnership, if not an attempt to extend the EU's sphere of influence, including to Belarus," the minister said on Saturday (21 March) at the Brussels Forum, a high-level symposium.

Cititi tot articolul la urmatoarea adresa http://euobserver.com/9/27827#

"Parteneriatul Estic inceruieste Rusia" a spus Presedintele Republicii Moldova ziarului rusesc Kommersant.

Acum sa vedem - doriti o Coalitie PRO-NATO a ONG-urilor in Republica Moldova?