Monday, March 23, 2009

Transnistrenii confirma concluziile pe intrevederea Voronin-Smirnov de la Moscova

Подписание президентами трех государств Совместного заявления министр назвал «знаковым событием», «поскольку оно в очередной раз и формально юридически, и содержательно подчеркивает принцип равноправия двух сторон в переговорном процессе». - citat din afirmatia negociatorului sef transnistrean.

FORMAL - JURIDIC Republica Moldova a cedat, iar acest fapt va fi utilizat in negocierile ulteriore spun transnistrenii.

Zelele trecute am receptionat un e-mail de la cineva care publica in presa din Republca Moldova si din strainatate. Ideea centrala, asa cum am inteles-o eu, era ca documentul este prost, dar din punct de vedere al viitorului nu s-a intamplat nimic (strasnic) legal la intrevederea Voronin-Smirnov de la Moscova - multe documente au fost semnate pana acum si nu s-au mai implementat. Iar politic vorbind, Voronin pleaca (chiar?) si nu e grav, pentru ca nu ar exista repercusiuni legale, ca si politice.

Or ne amintim ca Republica Moldova s-a chinuit cu acelasi Memornadum timp de ani de zile dupa ce l-a semnatsi consecintele acestuia inca se resimt in negocierea transnsitreana. Acelasi lucru, cred, se va intampla si cu aceasta Declaratie COMUNA.

Am mai observat ca, probabil neintentionat s-a produs o paralela, in acel mesaj e-mail dintre plecarea lui George Bush si venirea lui Obama, prin compararea lui Voronin cu o "rata schioptanda" - or in enlgeza, de unde ne vine experesia "lame duck". Aceasta este o expresie care a fost utilizata in politica americana, in mod particular cunoscuta publicului autohton in contextul atacului Rusiei asupra Georgiei din vara anlui 2008. Atunci G.W. Bush era un Presedinte "lame duck", caruia ii era dificil sa ia decizii la sfarsit de mandat si Rusia a folosit din plin aceste circumstante. Acum "rata schioptanda" ar fi presedintele Voronin, iar o astfel de prezentare l-ar face, intentionat sau nu, o presupusa victima a circumstantelor. Gresit!

Ca sa nu atatam spiritele cu discutii pe marginea quazi-plecarii lui Voronin si postului sau din Parlamentul Republicii Moldova - fie lider de opozitie, fie Presedinte a Parlamentului - precum si verticalei puterei preluate de la Moscova, vom reveni la decizia pe care a luat-o asa-numita "rata schioptanda" din Republica Moldova si vom vedea ca aceasta decizie nici nu trebuie sa fie legala, asa cum nu este, de fapt, legal, nici un document in reglementarea transnistreana.

Asa cum scriam in raspunsul meu acestui e-mail - din experienta personala de negociator al conflictului transnistrean, reprezentantii Tiraspolului vor utiliza acest document in viitoarele negoceri politice in calitate de argument, indiferent de natura lui legala sau nu - asa cum au utilizat si Memornadumul din 1997, impreuna cu Federatia Rusa. Aproape nici un document in aceasta solutionare nu este sustinut juridic, de altfel.

Liderii transnistreni au confirmat zilele trecute ca, intr-adevar, vor trata declaratia lui Voronin cu Smirnov in calitate de document juridico-politic. Inca cativa ani de negocieri pierduti.

In primul rand voi plasa comentarii pe marginea comentariilor mele catre Info-Prim Neo si in care am explicat ce vor face transnistrenii in negocieri - ulterior confirmat de transnistreni. Vedeti comentarile meel in paranmteze patrate, cu caracter "bold" si scrise in "capitals".

Dupa aceasta voi da cele doua confirmari de la Tiraspol.

Iata ca fara sa stiu ce vor spune transnistrenii am avut perfecta dreptate cu cele trei puncte:
1. Egalitatea partilor
2. Cei din 2+1 vor "cobora" la cei din 5+2
3. Transformarea peacekeepingului - doar dupa solutionarea conflictului - si conexiunea cu (ne)retragerea.

Info-Prim Neo
http://www.info-prim.md/?x=93&y=22091
Declaraţia semnată la Moscova va avea repercusiuni grave [NU GRAVE DAR NEGATIVE AM VRUT SA SPUN, SORRY - VL] asupra procesului de reglementare a conflictului transnistrean, analist independent

2009-03-18/17:44 Declaraţia comună, semnată miercuri, 18 martie, la Moscova de preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev, va avea repercusiuni grave [NEGATIVE - VL] asupra procesului de negociere a conflictului transnistrean, chiar dacă în aparenţă are o conotaţie pozitivă. Soluţionarea conflictului va fi tergiversată încă pentru o perioadă destul de lungă, a declarat pentru Info-Prim Neo analistul independent, Vlad Lupan.

Analistul politic subliniază din declaraţie trei elemente esenţiale. „În primul rând, în declaraţie se spune că părţile sunt gata să continue discuţiile, ceea ce înseamnă că autorităţile de la Chişinău au acceptat şi acceptă în continuare formula Federaţiei Ruse, care presupune că Transnistria este o parte egală în negocierile transnistrene, pe acelaşi picior din punct de vedere juridic cu R. Moldova, care este un stat recunoscut. Această poziţie a Federaţiei Ruse denotă şi atitudinea ei vizavi de soluţionarea transnistreană”, spune Vlad Lupan.

Al doilea element al acestei declaraţii, care pare a fi de o conotaţie pozitivă, însă în realitate ascunde pietre subacvatice, este revenirea la discuţiile în formatul 5+2. „Deşi părţile s-au înţeles să revină la acest format, realitatea este că această declaraţie a fost făcută în formatul 2+1, acceptat de preşedintele Voronin în favoarea Federaţiei Ruse”, precizează Vlad Lupan. „De fapt, Federaţia Rusă a chemat la Moscova liderii de la Chişinău şi Tiraspol ca să ajungă la anumite înţelegeri, care ulterior pot fi impuse în formatul 5 +2. Astfel, a avut loc o întrevedere din care au fost excluşi partenerii occidentali, care vor fi puşi în faţa faptului împlinit, atunci când în cadrul formatului 5 +2 le va fi prezentată înţelegerea politică a părţilor, înţelegere care s-a exprimat în această declaraţie”, spune analistul. [VEZI MAI JOS CE INTELEGERE]

Cel de-al treilea element este transformarea forţelor actuale de menţinere a păcii într-o operaţiune sub egida OSCE, la prima vedere, la fel, de o conotaţie pozitivă [INSA] „Se precizează că această transformare va avea loc doar după soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean. Or, o soluţionare definitivă este tărăgănată şi condiţionată de Federaţia Rusă, care a demonstrat cu mai multe prilejuri că nu renunţă la memorandumul Kozak. Astfel, vedem că autorităţile de la Chişinău au acceptat necondiţionat să nu transforme părţile de menţinere a păcii într-un viitor previzibil”, spune Vlad Lupan.

Expertul subliniază că forţele de menţinere a păcii sunt, de fapt, forţe ruseşti [VL - FORTELE RUSE DE MENTINERE A PACII SUNT ACELEASI FORTE CARE PAZESC COLBASNA - ELE ISI FAC "DATORIA" PRIN ROTATIE (O UNITATE PAZESSTE, ULTERIOR SE ODIHNESTE SI ULTERIO MERGE IN PEACEKEEPING) - TOCMAI ACESTE TRUPE NOI VREM SA RETRAGEM - OR ACCEPTAND CA NU VOM CERE TRANSFORMAREA DECAT DUPA REGLEMENTARE, ACCEOTAM SI FAPTUL CA NU MAI CEREM RETRAGEREA ACESTOR TRUPE - CU ALTE CUVINTE NE DEZICEM INDIRECT DE INSTANBUL 1999]. „Acceptând faptul că aceste trupe nu vor pleca decât după o soluţionare politică a conflictului transnistrean, condiţionată de Rusia prin memorandumul Kozak, R. Moldova indirect a acceptat şi faptul că nu va insista asupra retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul R. Moldova”, accentuează analistul.

El aminteşte că Federaţia Rusă insista pe o asemenea „sincronizare” dintre soluţionare şi retragerea trupelor sale şi înainte de summit-ul de la Istanbul din 1999. Acum această propunere a fost reluată, doar că formularea este mai „şmecheră”.

De asemenea, Vlad Lupan este convins că vizita preşedintelui Voronin la Moscova are o conotaţie electorală foarte puternică. Potrivit analistului, partidul de guvernământ de mai mult de 6 luni face cedări unilaterale Federaţiei Ruse. În schimb, Rusia le asigură comuniştilor mediatizare în R. Moldova prin intermediul canalelor ruseşti, Voronin fiind prezent pe micile ecrane alături de unul din cei mai populari politicieni în R. Moldova – preşedintele rus Medvedev. [VL - VEZI FAPTUL CA FOST PRIMIT SI DE PATRIARH - BISERCA ARE CEL MAI INALT RAITING DE CREDIBILITATE IN RM, OR PRESEDINTELE VORONIN ESTE ATEU COMUNIST...]

Potrivit ultimului Baromentru de opinie publică, preşedintele rus Dmitri Medvedev este liderul politic în care populaţia din R. Moldova are cea mai mare încredere după premierul rus Vladimir Putin.

La randul sau, asa-numitul MAE transnistrean, confirma prin Ministrul lor:
http://www.mfa-pmr.org/?sub_category=6214&cat=news&p

18 марта министр иностранных дел ПМР Владимир Ястребчак прокомментировал Совместное заявление, подписанное по итогам встречи на высшем уровне в формате «2+1» (Приднестровье, Молдова, Россия).
Подписание президентами трех государств Совместного заявления министр назвал «знаковым событием», «поскольку оно в очередной раз и формально юридически, и содержательно подчеркивает принцип равноправия двух сторон в переговорном процессе».

...дипломат подчеркнул, что до окончания переговорного процесса по урегулированию молдо-приднестровских отношений миротворческая операция в Приднестровье продолжится в нынешнем формате. «Этот вопрос не будет ставиться на этапе ведения переговоров, этот вопрос будет сопряжен с общей системой гарантий постконфликтного урегулирования», - отметил Владимир Ястребчак. Он также пояснил, что «формат возможной мирогарантийной операции будет определяться именно исходя из итогов урегулирования».

Despre revenirea la formatul 5+2 s-a discutat in 2+1 cu anumite conditi - economice, asa cum stim din practica negocierilor. Vladimir Yastrebchak, "Ministrul" transnistrean a confirmat - «приднестровская сторона всегда говорила о готовности работать в формате «5+2», но работать тогда, когда для этого будут созданы необходимые условия».

Iar ultima confirmare cine din interviul lui Smirnov, publicat pe websitul sau:

Официальный сайт Президента ПМР
http://president.pmr-gov.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1524&Itemid=1
Игорь Смирнов ответил на вопросы ряда российских и зарубежных СМИ

...Абсолютное внимание журналистов привлек четвертый пункт совместного заявления, говорящий о трансформации нынешней миротворческой операции в мирогарантийную под эгидой ОБСЕ.

Пресса попросила прокомментировать Игоря Смирнова этот шаг и интересовалась, означает ли это уход России из региона. Отвечая на этот вопрос, Президент Приднестровья особо отметил, что пункт следует читать до конца. А там сказано, что трансформация операции наступит только после окончательного урегулирования молдо-приднестровских взаимоотношений. Пока же решение не будет найдено - ничего нового в формате миротворческой операции не произойдет.

«Сегодняшняя миротворческая операция является беспрецедентной и мы не считаем нужным ее замену на какую-либо другую», - отметил Игорь Смирнов...

Aceasta informatie precum si pozitiile transnistrenilor au fost ulterior impartasite si cu presa internationala - ...На следующий день Президент ПМР Игорь Смирнов дал интервью российскому иновещательному каналу «Russia Today» и ответил на вопросы ведущего в прямом эфире. Сегодня же Президент встретился с шеф-редактором московского бюро крупнейшей испанской газеты «Эль Паис» Пилар Бонет и корреспондентом «Независимой газеты» Светланой Гаммовой.

Desi aceasta miscare a Presedintelui Voronin a fost una electorala, ne asetapta cativa ani grei in viitor. Solutionarea conflictului transnistrean in termenii europanizarii Moldovei devine tot mai putin probabila, iar documentele semnate la Moscova vor crea dificultati oricarei guvernari, chiar daca poate aceasta nu a fost intentia liderului PCRM. Avem o alegere de facut - o solutionare proasta, sau o integrare, si de aceasta data una euro-atlantica.

No comments: