Friday, April 17, 2009

Încă o familie îndurerată îşi înmormântează copilul

JURNAL DE CHISINAU

Vineri, 17 aprilie 2009, 11:28

11:28 // Încă o familie îndurerată îşi înmormântează copilul


Eugen Ţapu, cel de-al treilea tânăr despre care se spune că a fost omorât în bătaie după protestele violente din 7 aprilie, va fi înmormântat sâmbătă, 18 aprilie, la Soroca.

Primarul or. Soroca, Victor Său, a declarat pentru Info-Prim Neo că tatăl lui Eugen, Andrei Ţapu, a fost chemat la 16 aprilie la Chişinău pentru a lua cadavrul tânărului de la morgă. Tatăl băiatului este singurul care a reuşit să-l vadă pe Eugen, care a fost adus acasă într-un sicriu sigilat. El i-a spus primarului că trupul neînsufleţit era într-o stare avansată de putrefacţie. „Îl mâncau viermii”, a spus tatăl îndurerat. De asemenea, Andrei Ţapu susţine că pe trupul fiului său a văzut urme de bătăi.

În certificatul de deces figurează data de 7 aprilie. La morgă tatălui i s-a spus că tânărul s-ar fi spânzurat cu şireturile de la încălţăminte. Familia crede, însă, că Eugen a fost ucis în bătaie de poliţie. Avea 26 de ani.

„Este o tragedie mare în oraş”, a spus primarul de Soroca. „ Eugen era un tânăr vesel şi energic. Era sportiv, juca rugby la Chişinău. Îl cunoştea tot oraşul”, a mai spus Victor Său.

Anterior, presa a scris despre alţi doi tineri care au murit după ce au fost maltrataţi de către poliţie în urma acţiunilor de protest de la Parlament şi Preşedinţie.

Alexandru Tănase, avocatul familiei Ţapu a declarat pentru Info-Prim Neo că va începe procedura de judecată internă după sărbătorile de Paşti, solicitând deschiderea unei anchete. „Noi ne vom judeca cu Guvernul R. Moldova, care este obligat în baza Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi în baza Constituţiei R. Moldova să asigure dreptul la viaţă a cetăţenilor săi. Este puţin probabil ca un băiat de 26 ani, sportiv, să se sinucidă”, a spus Tănase.

„Familia este în drept să tragă la răspundere Guvernul R. Moldova şi să obţină compensaţii atât morale, cât şi materiale”, a mai s pus avocatul. Potrivit lui, dacă nu vor obţine câştig de cauză în R. Moldova, vor formula o cerere la Curtea Europeană Drepturilor Omului. (IPN)

No comments: