Inca ieri dimineata am prezentat un articol pentru Revista22 din Romania - pentru cei care nu stiu este una dintre cele mai prestigioase reviste de la Bucuresti.
Este un articol in primul rand pentru informarea publicului. Materialul este de la orele 10.15 in el deja vorbeam despre o posibila contestare. Ulterior procentele de vot s-au mai schimbat. Desi articolul a fost publicat ieri, totusi postez pe blog acest material, publicat cu datele de la ora 10.
Revista 22:
http://www.revista22.ro/opozitia-ar-putea-cere-repetatea-alegerilor-din-republica-moldova-5877.html
-------------------------------------
ORELE 10.15
REVISTA 22
Editia Online
2009, APR 06
Opozitia ar putea cere repetatea alegerilor din Republica Moldova
Vlad Lupan - Chisinau, Analiza Zilei
De vreme ce 59.49% din alegători s-au prezentat la urnele de vot, alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt considerate valabile. Însă partidele liberale care n-au intrat în Parlament considera rezultatul acestor alegeri viciat profund de felul in care s-a desfasurat campania elctorala si au anunţat că se vor mobiliza pentru alegeri anticipate.
-------------------------------------
Cititi sau comentati tot articolul pe paginile Revistei 22 la adresa:
http://www.revista22.ro/opozitia-ar-putea-cere-repetatea-alegerilor-din-republica-moldova-5877.html
sau continuati sa cititi aici:
-------------------------------------
CONTINUARE: ORELE 10.15
În acest moment Comisia electorală centrală a numărat 95,6% de buletine. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a obţinut 49,93% din voturile populaţiei.
Trei partide liberale de opoziţie, care s-au declarat gata să formeze o coaliţie, au inregistrat urmatoarele rezultate: Partidul Liberal – 12,88%, Partidul Liberal Democrat – 12,24%, iar Alianţa Moldova Noastră – 9,85%.
În condiţiile în care, cu o excepţie, partidele liberale au reuşit să se afirme doar recent în viaţa politică din Republica Moldova, unificarea acestora ar fi o chestiune de viitor. Pornind de la ideea că aceste trei partide încă nu sunt gata pentru fuziune şi vor diviza electoratul din Republica Moldova, guvernarea comunista a introdus cu peste un an în urmă un prag electoral mai înalt, de 6% şi a interzis crearea unor coaliţii pre-electorale.
Deja, în campanie, dezbaterile electorale au fost orchestrate în aşa fel încât comuniştii să fie absenţi din confruntarea cu liberalii. Partidele de opoziţie au semnalat abuzuri grave privind tiparirea şi distrugerea necontrolată a buletinelor de vot, numararea voturilor a fost efectuata de catre Comisii, ai caror membri sunt în bună parte susţinători ai PCRM.
Însă problema votului substanţial al populaţiei Republicii Moldova în favoarea PCRM, cred liberalii, este rezultatul unor manipulări cu conştiinţa populaţiei de mai mulţi ani.
Pe parcursul ultimilor ani partidele şi organizaţiile nonguvernamentale semnalau un deficit serios în ce priveşte starea democraţiei şi libertăţilor politice în ţară, cu impact aşteptat asupra alegerilor din 2009.
Intr-o republică parlamentară, preşedintele comunist a ţării a întărit poziţia partidului său la guvernare, a instituit un control total asupra mass-media publică prin care manipuleaza cetăţenii, a permis televiziunii ruse să emită pe frecvenţe de stat la nivel naţional, astfel încât prim-ministrul şi preşedintele Rusiei sunt cei mai populari oameni politici din Republica Moldova care susţin PCRM, bugetul de stat a fost utilizat pentru încurajarea financiară a primăriilor comuniste, cu inaugurări de şcoli şi reparaţii în prezenţa liderilor comunişti chiar înainte de alegeri.
Totodata, au fost pedepsite financiar administraţiile publice locale care nu au votat pentru partidul de guvernare în alegerile locale din 2007.
Pornind de la ideea că mintea cetăţeanului Republicii Moldova a fost alterată de mai mult timp, partidele liberale nu văd decât o singură soluţie: Republica Moldova este un stat parlamentar, în care preşedintele ţării este ales de către membrii parlamentului. Rezultatele alegerilor presupun că partidul comunist nu are suficiente voturi ca să aleagă singur noul preşedinte al Republicii, care ulterior ar urma să nominalizeze guvernul.
Pentru a bloca ascensiunea comuniştilor la putere pentru un al treilea mandat consecutiv, partidele liberale au declarat că vor merge pe formula unor alegeri anticipate, refuzând să negocieze cu PCRM postul de şef al statului.
Problema care se întrevede pentru un astfel de curs este că liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că va încerca să „negocieze” cu fiecare deputat liberal în parte. Ori familia Voronin are resursele financiare necesare pentru asemenea „tratative”, precum şi posturi în guvernare. Totul va depinde de loialitatea liberalilor faţă de propriile partide.
Republica Moldova va intra, probabil, într-o zonă de turbulenţă politică din care va ieşi dupa un timp, însa nu e deloc clar in cel fel o va face.
2 comments:
Salut Vlad. Esti in Bucuresti acum? Ca vreau sa te invit la B1 TV in direct la ora 12 la stiri. Cum putem da de tine. Multumesc
Nu sunt la Bucuresti, am fost in protest pasnic la Chisinau. Acum mai am ceva de scris si plec din nou la protest pasnic.
Post a Comment